Verder Terug Inhoud

3. De nieuwe manier

Wat je tegenwoordig vaak ziet, is dat reacties op berichten boven het oorspronkelijke, volledig geciteerde bericht staan. Het vermeende voordeel hiervan is dat je niet eerst het geciteerde deel hoeft te lezen voordat je bij het antwoord komt. Dit zou tijd besparen, omdat de lezer immers het oorspronkelijke bericht al gelezen heeft.

Het is duidelijk dat bovenstaande methode voor de schrijver veel eenvoudiger uit te voeren is. Er hoeft immers niet in het geciteerde deel geknipt te worden, de reactie kan direct geschreven worden.

Maar is bovenstaande methode ook voor de lezer sneller? In sommige gevallen wel, maar in de meeste gevallen niet. Ik behandel beide gevallen.

3.1 De discussie tussen twee personen

In deze discussie is het een over en weer spel tussen beide schrijvers. Ze discusseren over een, maximaal twee punten. Aangezien het een opeenvolging van reacties is, is het niet zo nodig om steeds weer het oorspronkelijke bericht te lezen.

Bovenstaand scenario is niet realistisch: Usenet is een open discussieplatform, zodat vele personen zich kunnen mengen in een discusie. Het is dus vrijwel zeker dat er aparte sub-discussies opgestart zullen worden. Zodra dat gebeurt, belanden we bij het tweede geval aan.

3.2 De uitgebreide discussie

Een discussie zal snel gaan tussen meerdere (soms wel tien of meer) personen. Binnen een discussie worden vele sub-discussies opgestart, en wordt over veel meer gesproken dan alleen over het oorspronkelijke onderwerp. Ook zal het oorspronkelijke bericht vaak bestaan uit meerdere paragrafen, dus elk afzonderlijk bericht bevat enkele sub-onderwerpen.

In dit geval zal de lezer niet genoeg hebben aan alleen de reacties, en ook de oorspronkelijke berichten moeten lezen. Het zal de lezer veel tijd kosten om de geciteerde delen van berichten te lezen, omdat er geen `natuurlijke' volgorde inzit. Citaten kunnen soms wel vier niveau's genest zijn, zodat een bericht achtereenvolgens de reactie, en vier andere berichten die steeds verder terug in de tijd gaan bevat.

Om het verloop van een discussie te kunnen volgen, zal de lezer de berichten in chronologische volgorde moeten lezen, dus van `onder' naar `boven'.


Verder Terug Inhoud