Reageren in nieuwsgroepen: veel gestelde vragen


Hier behandel ik een aantal vragen die ik vaak krijg over mijn document "Hoe te antwoorden op berichten in nieuwsgroepen". Ook komen deze vragen vaak voor in discussies over dit onderwerp in nieuwsgroepen.

Laatste update: 4 dec 2000


Is het niet onhandig om steeds te moeten scrollen?

Scrollen kan inderdaad onhandig zijn. Er zijn twee manieren om dat goed op te lossen:

Je kunt het ook op een foute manier oplossen: reageren boven de tekst. Hiermee los je het bedieningsprobleem van je software niet op, je maskeert het. Gebruikers die geen last hebben van het 'scrollprobleem' zullen geen begrip voor je hebben, ze ergeren zich aan de lelijke opmaak van het bericht.

Is het niet onhandig om steeds opnieuw de tekst te zien die je toch al gelezen hebt?

Soms wel, ja. Vaak ook niet: newsreaders geven vaak alleen de ongelezen berichten weer. Wanneer je een reactie leest op een bericht die je misschien een dag ervoor gelezen hebt, dan is het vaak handig om nog even snel de oorspronkelijke tekst door te lezen. Vooral wanneer je na dat bericht nog tientallen of honderden andere berichten gelezen hebt.

Het is ook heel normaal dat iemand zomaar komt binnenvallen in een nieuwsgroep of in een thread. Dan heeft diegene nog helemaal niets gelezen. Houdt altijd rekening met deze mogelijkheid.

Het is veel gemakkelijker om de reactie boven de tekst te schrijven, waarom doen we dat niet?

Er is maar een persoon die het bericht schrijft; er zijn er potentieel honderden die het lezen. Het gemak van de schrijver valt dus in het niet tegenover het gemak van de lezer. Je kunt beter een goed verzorgd bericht afleveren, anders heb je grote kans dat je lui overkomt en dan wordt je bericht niet serieus meer genomen!

Ik ben het nog steeds niet met je eens!

Ik daag iedereen die voorstander is van het reageren boven de citaat uit tot het schrijven van een soortgelijk document als deze.

Behandel de volgende punten:

Je tekst zit vol spelfouten! Kun je daar wat aan doen?

Ja, dat kan ik, mail me. Er bestaan echter meerdere versies van mijn documenten, waarvan ik er maar twee beheer: de versie op mijn homepage en de versie die ik tweewekelijks post in de nieuwsgroep nl.internet.welkom.

Wanneer je schrijffouten vindt in andere versies, controleer dan altijd eerst of ze ook voorkomen in de twee bovenstaande versies. Er zijn namelijk sites die hele oude versies voeren, en ze niet updaten. Die oude versies bevatten veel schrijffouten die ik ondertussen al verholpen heb.

Ik beheer een website. Mag ik je pagina daarop zetten?

Ja, dat mag. Aanpassingen in de opmaak zijn zondermeer toegestaan (bijvoorbeeld het omzetten van de opmaak naar de huisstijl van een site). Inhoudelijke wijzigingen graag eerst bespreken met Erik. Beheerders van sites op een gesloten intranet mogen hun emailadres beschikbaar stellen als contactadres.


Erik Hensema ([email protected])